Organizacja spiżarni w kuchni jako funkcjonalne połączenie estetyki z praktycznością
Zorganizowanie spiżarni w kuchni w sposób optymalizujący przestrzeń daje w efekcie uporządkowane, funkcjonalne i atrakcyjne wizualnie pomieszczenie kuchenne.
Aby uzyskać pożądany efekt, należy szukać rozwiązań, które łączą estetykę z praktycznością użytkowania, a tym samym przyczyniają się do poprawy atmosfery i ułatwiają codzienne życie w kuchni.
Niezależnie od tego, czy jest to mała czy duża kuchnia zorganizowana spiżarnia kuchenna pozwala prawidłowo zarządzać domowym przechowywaniem żywności, zachowując ją w optymalnych warunkach.
Organizacja spiżarni w kuchni, która jest projektowana zgodnie z zasadami funkcjonalności i możliwości przestrzennych z zachowaniem walorów estetycznych stanowi idealne rozwiązanie do osiągnięcia maksymalnej optymalizacji przestrzeni, ponieważ umożliwia dostosowanie się do specyfiki, a nawet nieregularności kuchennego pomieszczenia. Na przykład, jeśli obszar wykorzystywany jako kuchenna spiżarnia jest szczególnie dogodny pod względem wysokości, dobrze jest wykorzystać całą dostępną powierzchnię, stosując rozwiązania doraźne.
Pierwszą rzeczą, jaką należy zrobić, aby stworzyć naprawdę uporządkowaną spiżarnię w kuchni, jest etykietowanie. Po rozpakowaniu wszystkich produktów i włożeniu ich do słoików można użyć maszyny do etykietowania lub wykorzystać swoje wewnętrzne zdolności kaligraficzne i narysować własne etykiety. Nie pozostawia to miejsca na indywidualną interpretację i nie pozwala na pomylenie soli z cukrem.
Jeśli potrzebujemy dodatkowej przestrzeni w kuchni, ale nie dysponujemy dodatkowym metrażem, zbudujmy spiżarnię w istniejącej ścianie lub na wyspie kuchennej. Dzięki temu kompaktowemu i oszczędzającemu miejsce rozwiązaniu w kuchni zapanuje porządek, a przyprawy będą zawsze pod ręką. Dobrym rozwiązaniem na organizację spiżarni w kuchni jest też zamontowanie szuflad przesuwnych.
Wybierzmy szuflady, które z łatwością wsuwają się i wysuwają.
Pojemniki przesuwne to również świetny sposób na zaoszczędzenie miejsca i utrzymanie porządku. Nie musimy już przekładać słoików i puszek w poszukiwaniu Nutelli. Aby uzyskać jeszcze więcej miejsca, należy wybrać wersję piętrową.
W przypadku takich produktów, jak przyprawy, mąka i makaron dobrym wyborem są pojemniki szklane. Dzięki nim rzeczy są łatwe do zauważenia (nie zapomnijmy o dobrej etykiecie), nadają się do wielokrotnego użytku, a także są łatwe do czyszczenia.
Instalując półki dostosowane do potrzeb użytkownika, można kontrolować ich wysokość w zależności od ilości i gabarytów artykułów znajdujących się w spiżarni w kuchni. Jeśli mamy kilka sokowirówek lub akcesoriów kuchennych, to należy przechowywać je na dolnej półce, a następnie przesuwać w górę, używając stopniowo mniejszych, lżejszych przedmiotów.
Jeśli spiżarnia w kuchni ma szklane drzwi, zakryjmy szkło folią okienną, aby goście nie mogli zobaczyć naszych sekretów.
Zdecydowanie jeden z najbardziej praktycznych trików na uporządkowanie spiżarni w kuchni jest kategoryzacja. Dopasowujemy konserwy do konserw, płatki śniadaniowe do płatków śniadaniowych, a już nigdy więcej nie będziemy musieli gorączkowo szukać potrzebnych składników, aby coś przygotować.
Mając na myśli organizację spiżarni w kuchni, to należy pamiętać, że jedną z podstawowych jej zalet jest nie tylko uproszczenie gotowania, ale także przygotowywanie listy zakupów. Bycie zorganizowanym wnosi do życia spokój i pogodę ducha.