Jak dbać o blat kuchenny?

Jak dbać o blat kuchenny?

Nie ulega wątpliwości, że kuchnia stała się sercem domu, a jej ważną częścią są blaty kuchenne. Choć zazwyczaj są one wykonane z odpornych materiałów, nie możemy zapominać, że to właśnie one są tą częścią kuchni, która najbardziej cierpi z powodu upływu czasu. Są one nieustannie narażone na działania, które mogą je uszkodzić, dlatego ich konserwacja i pielęgnacja jest niezbędna. Oto kilka wskazówek, których nie możesz pominąć, aby Twój blat kuchenny był nieskazitelny.

Kup deskę do krojenia

Choć na pierwszy rzut oka może się wydawać, że blat kuchenny wytrzyma wszystko, tak nie jest. Jeśli chcesz, aby Twój blat kuchenny wyglądał jak nowy, polecamy Ci nabyć deski do krojenia, ponieważ ciągłe używanie na nim przyborów do krojenia może stanowić dla niego zagrożenie i uszkodzić go.

Unikaj umieszczania na blacie przedmiotów o bardzo wysokich temperaturach

Musimy chronić nasz blat kuchenny podczas stawiania na nim gorących przedmiotów lub zdejmowania ich z ognia, ponieważ powierzchnia może ulec uszkodzeniu lub nawet pęknięciu.

Nie poleruj blatu

Materiały użyte w składzie blatów są wykonane z myślą o jego ochronie. Gdybyśmy wypolerowali go ponownie, wszystkie jego właściwości zostałyby utracone, a także pozostawiono by go całkowicie matowym i brzydkim.

Do jego czyszczenia nie należy używać elementów lub produktów ściernych

Jeśli chcesz, aby Twój blat kuchenny wyglądał tak dobrze jak pierwszego dnia, ważne jest, aby czyścić go w najmniej agresywny sposób. Zalecamy unikanie wszelkiego rodzaju ściernych lub metalowych szczotek, ponieważ mogą one porysować blat i sprawić, że będzie on matowy. Kolejnym ważnym elementem są stosowane produkty, ponieważ należy unikać na bieżąco wszelkiego rodzaju agresywnych produktów.

JAK DBAĆ O BLAT KUCHENNY W ZALEŻNOŚCI OD MATERIAŁU?

Jednak nie o wszystkie blaty należy dbać w ten sam sposób, będzie to zależało od rodzaju materiału, z którego są wykonane.

Blaty granitow

Zalecamy stosowanie ciepłej wody i mydła, ponieważ środki dezynfekujące lub odtłuszczające mogą uszkodzić powierzchnię przy regularnym i ciągłym stosowaniu. To samo dotyczy elementów kwasowych i zasadowych, takich jak ocet czy cytryna, dlatego zalecamy nie stosować ich, jeśli nie chcesz, aby Twój blat granitowy został uszkodzony. Czy warto wybrać granitowy blat do kuchni? Odpowiedź w załączonym linku.

Blaty drewniane

Choć na pierwszy rzut oka są to najbardziej estetyczne, nie możemy zapominać, że są one najbardziej delikatne. Drewno jest bardzo wrażliwe na wodę i ciepło, dlatego należy unikać zamaczania go i pozostawiania na nim gorących garnków. Jeśli chodzi o czyszczenie, to należy używać konkretnych produktów do tego materiału, choć wystarczy wilgotna szmatka. Nie należy również zapominać o stosowaniu co dwa lub trzy miesiące specjalnego olejku nawilżającego. To jedyny sposób na utrzymanie blatu w idealnym stanie.

Blaty stalowe

Jest to bez wątpienia najbardziej odporny i higieniczny materiał na blat kuchenny, a także bardzo dobrze wytrzymujący ciepło. Do czyszczenia zalecamy użycie miękkiej szmatki z wodą z mydłem. Produkty ścierne lub szorstkie pady do szorowania mogą usunąć naturalny połysk i zarysować powierzchnię. Jeśli natomiast plamy są powazniejsze, idealnym rozwiązaniem będzie użycie odrobiny oleju, który pomoże je usunąć. Dzięki temu Twój blat nie ucierpi i zachowa swój wygląd jak pierwszego dnia.